Commentaar bij de Scrum Guide, versie november 2017

Na het werken met Scrum voor heel wat jaren vond ik het wel weer eens tijd om de Scrum Guide echt weer te gaan spellen. Ik blader de guide regelmatig even door. Maar nu wil ik alle details weer eens tot me laten doordringen. En ik wil erop reflecteren. Wat pas ik er zelf van toe, en waar wordt het soms toch een beetje half-scrum. En wat zie ik in implementaties bij allerlei bedrijven gebeuren.

En ik deel maar een beetje van wat ik leer. Hopelijk is het ook voor een ander interessant. Ik splits mijn lees- en leerervaringen in een aantal blog-posts, anders wordt het vast te lang om te lezen.

Scrum Guide

Purpose of the Scrum Guide

Scrum is a framework for developing, delivering, and sustaining complex products. This Guide contains the definition of Scrum. This definition consists of Scrum’s roles, events, artifacts, and the rules that bind them together. Ken Schwaber and Jeff Sutherland developed Scrum; the Scrum Guide is written and provided by them. Together, they stand behind the Scrum Guide.

Commentaar

Scrum is “a framework for developing, delivering, and sustaining complex products”.

Een framework, geen procesbeschrijving. Nuttig om me dat weer te binnen te brengen. Als ik iemand in een paar tellen moet beschrijven wat Scrum is dan val ik snel terug op een procesbeschrijving: ‘je start met Sprint Planning en eindigt met de Retro’.

Scrum is een framework waarmee je problemen kan oplossen. Dat is iets heel anders.

Definition of Scrum

Scrum (n): A framework within which people can address complex adaptive problems, while productively and creatively delivering products of the highest possible value.

Scrum is:

  • Lightweight
  • Simple to understand
  • Difficult to master

Scrum is a process framework that has been used to manage work on complex products since the early 1990s. Scrum is not a process, technique, or definitive method. Rather, it is a framework within which you can employ various processes and techniques. Scrum makes clear the relative efficacy of your product management and work techniques so that you can continuously improve the product, the team, and the working environment.

The Scrum framework consists of Scrum Teams and their associated roles, events, artifacts, and rules. Each component within the framework serves a specific purpose and is essential to Scrum’s success and usage.

The rules of Scrum bind together the roles, events, and artifacts, governing the relationships and interaction between them. The rules of Scrum are described throughout the body of this document.

Specific tactics for using the Scrum framework vary and are described elsewhere.

De kern is de empirische aanpak. Door dingen transparant te maken kan je goed inspecteren waar je staat, wat er aan de hand is, waar de problemen zitten. En dan daarna de problemen aanpakken. Dat aanpakken van problemen doet Scrum niet voor je. Dat moet je echt zelf doen. Iemand (Rini van Solingen als eerste?) beschreef Scrum als je schoonmoeder. Ze komt je huis binnen, vertelt je wat er allemaal niet goed en schoon is, en vertrekt dan zonder iets op te lossen. Dat moet je daarna echt helemaal zelf doen.

Als je begint met Scrum dan is het vaak ook een enorm gedoe. Door Scrum, door de korte iteraties, door de zichtbaarheid die overal ontstaat, komt de ellende naar boven die er altijd al was, maar verborgen kon blijven (zeker voor het management, de werkvloer wist meestal wel goed af van die ellende). Die ellende wordt niet veroorzaakt door Scrum maar erdoor zichtbaar gemaakt.

En dan heb je dus huiswerk als je met Scrum begonnen bent. Aan de slag!