Liberating Structures: 1-2-4-All – Betere ideeën in korte tijd

Liberating Structures 1-2-4-All met Data Analytics teamEen van de manieren om snel met veel ideeën en oplossingen voor een vraag of probleem te komen en deze in een groep te bespreken is de Liberating Structures: 1-2-4-All. Een voordeel van deze discussie-vorm is dat iedereen de gelegenheid heeft om zijn of haar ideeën te delen. Daarnaast bespreek en verrijk je alle ideeën in een korte tijd en kom je gezamenlijk tot ‘het beste’ idee. Last but not least: door deze vorm voel je als team ook meer betrokken bij het idee of de oplossing, het was tenslotte je eigen ‘creatie’ !

Tijdens een van de Agile/Scrum trainingen bij het Havenbedrijf Rotterdam hebben we deze Liberating Structure toegepast. De vraag of probleem was als volgt: “Hoe zorgen we ervoor dat nieuwe collega’s sneller aan de slag kunnen in ons team?”.

Hoe werkt de Liberating Structures ‘1-2-4-All’ ?

De eerste stap was om (in 1 minuut) als individu met zoveel mogelijk ideeën of oplossingen (voor het genoemde probleem) te komen. De ideeën worden opgeschreven op post-its. Hierna bespraken we (2 minuten) in tweetallen deze ideeën en kwamen er weer nieuwe ideeën of varianten naar boven. Uiteraard vielen er soms ook ideeën af.

In de derde stap werden de bestaande of verbeterde ideeën besproken in viertallen gedurende 4 minuten. Hierbij vielen met name de hoeveelheid overeenkomstige ideeën op. Daarnaast is aan elke groep gevraagd welk idee het meest aansprak, zodat deze gedeeld kon worden met de andere groepen. Elke groep kreeg tot slot 5 minuten om hun idee te presenteren en daar feedback op te krijgen.

Inzichten & ervaringen

Tijdens de discussie achteraf vroeg men zich bijvoorbeeld af of een idee dat ‘vaak’ voorkomt, ook automatisch een ‘goed’ idee is. Hierbij bleek dat een dergelijk ‘idee’ eerder als een ‘gewoon’ of ‘voor de hand liggend’ idee werd gezien. En eigenlijk dus geen ‘goed’ idee was, vanuit de gedachte dat we graag nieuwe en inspirerende oplossingen of antwoorden zoeken!

Een van de inzichten die we als groep (maar ook als facilitators) hebben opgedaan is dat ideeën soms snel worden ‘afgeschreven’. Terwijl ze juist gebruikt kunnen worden om nieuwe of juiste nog wildere oplossingen te bedenken.

Tip: geef aan tijdens de introductie dat we juist op zoek zijn naar veel en gekke ideeën, in plaats van het beoordelen van een idee op haalbaarheid of relevantie!

Voor de facilitators blijkt ook bij deze oefening weer dat precieze timing erg belangrijk is. Je vergeet snel ‘de tijd’ doordat je meekijkt en luistert met de groepjes. Hierdoor praatten sommige groepjes door terwijl de tijd al verstreken is. Een goede time-box voorkomt onnodig lange discussies, het afdwalen en behoudt de energie.

Tip: Houd je aan de tijd, doe eventueel een extra ronde ! Of gebruik een belletje om de volgende ronde aan te kondigen.

Wanneer zou je deze 1-2-4-All-vorm kunnen toepassen ?

Eigenlijk heel vaak; het voordeel is dat er weinig voorbereiding nodig is en dat de oefening vrij simpel is. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld:

  • een (mogelijk) antwoord op een vraag te vinden bij bijvoorbeeld een Backlog Refinement-sessie.
  • nieuwe ideeën of uitdagingen te bedenken/verzamelen voor de aankomende Hackaton
  • tijdens een Retrospective voor een situatie binnen het team waar je het graag over wilt hebben.

Dus zowel voor vragen of proces, people als product!

Heb jij zelf een ervaring met deze of andere Liberating Structures en wil je die delen ? Laat dan je ervaring achter in de comments of schrijf zelf een stukje op Agile-minds.nl !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.