Nieuwe leden in een Scrum team binnen een traditionele organisatie

Hoewel onze teams door de afgelopen jaren heen redelijk stabiel zijn gebleven, staan we nu voor de uitdaging om één van de teamleden te vervangen door een nieuw teamlid. Wij werken als Scrum teams binnen een traditionele organisatie waar het “officiële” selectieproces nog van kracht is. Dit houdt in dat een vacature wordt opgesteld, sollicitanten worden gescreend, uitgenodigd voor een eerste en tweede gesprek en op basis van, voornamelijk, skills aangenomen.

Doordat wij binnen de Scrum teams, over het algemeen al jaren samen werken, hebben we elkaar goed leren kennen. We kennen elkaars sterke maar ook zwakke punten. Hierdoor zijn we in staat om elke sprint weer waarde toe te voegen aan onze opleveringen door elkaar te helpen om onze sprintdoelen af te ronden. We hebben met elkaar de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen onze teams vastgesteld, we spreken ons uit richting elkaar, kritiek wordt niet gezien als persoonlijke aanval maar als constructief en taakgericht en we voelen ons als teams verantwoordelijk voor het halen van onze doelen. En hoewel in mijn opinie de fases niet zo rechtlijnig lopen als Tuckman beschrijft maar meer cyclisch, denk ik dat wij de meeste tijd in de Performing stadium doorbrengen.

Tuckman; vijf fasen van groepsontwikkeling

Doordat wij de rollen en verantwoordelijkheden, de manier waarop en hoe wij willen werken in onze teams uitgebreid hebben besproken en blijven bespreken, proberen we de kwaliteit in onze teams hoog te houden.

Als Scrum-teams willen wij echter ook een stem hebben in wie wordt toegevoegd aan ons team. Want voor ons is het niet alleen belangrijk dat iemand de juiste skills set meeneemt maar ook dat diegene als persoon binnen het team past. Wij hebben daar de volgende oplossing voor bedacht.

Het eerste gesprek vindt plaats met mij in mijn rol van Scrum Master, samen met één van de teamleden (meestal iemand die een soortgelijke rol vervult). Indien wij de sollicitant een goede fit vinden, vindt een tweede gesprek plaats met de manager van de afdeling met, meestal zijn leidinggevende of iemand van P&O (het “traditionele” gesprek). Na een positief advies, doen wij dan een introductieronde in het team waarbij het aspirant teamlid een opdracht krijgt om uit te werken. Hiervoor wordt hij (of zij) een paar uur uitgenodigd om deel te nemen aan het team. Op die manier zien wij enerzijds wat zijn expertise is maar zien wij ook hoe diegene deel neemt binnen het team. Wordt er interactie opgezocht, neemt diegene deel aan de discussies en hoe laat hij zich horen. Uiteindelijk geeft ieder teamlid zijn “oordeel” in een persoonlijke terugkoppeling door aan mij. Persoonlijk omdat dan de teamleden niet gehinderd worden door de mening van één van de andere teamleden. Op deze manier proberen wij het zelf-organiserend vermogen van ons team en het opnemen van nieuwe teamleden binnen een traditionele organisatie op een goede manier vorm te geven. En proberen we, ook na het wijzigen van het team, weer zo snel mogelijk in onze performing stadium terug te komen. Ik ben benieuwd hoe jullie dit doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.