Ontdekken is #awesome

Screenshot parro-app Meester Daniel
Screenshot uit de Parro-app

Meester Daniel van groep 5a heeft het begrepen: je geeft een klein groepje kinderen een mooi stukje techniek in handen, geeft ze een doel om te bereiken, en de rest gaat als vanzelf.

Echt vanzelf gaat het natuurlijk niet. Het gaat hand in hand met proberen, mislukken, nog eens proberen, een stapje verder komen, toch weer mislukken, diepen fronsen in het gezicht, het anders proberen, een klein succesje boeken, elkaar blij en trots aankijken en weer doorgaan. Ouderwets bloed, zweet en tranen. Maar het voelt wel als vanzelf.

Mathieu Weggeman book: leidinggeven aan professionals? Niet doen! blog Agileminds

Ik denk dat meester Daniel gesteund wordt door Mathieu Weggeman en Daniel Pink. Doen deze namen geen belletje rinkelen, stop dan met lezen van deze blog, bestel hun boeken of kijk even de filmpjes hieronder. Mathieu Weggeman kan lang praten, maar is er verbazingwekkend kort over.

“Echte professionals doen liever iets goed dan iets fout. Zo simpel is het gewoon. ”

– Mathieu Weggeman

Zijn advies? Vertrouw de goede professionals, faciliteer ze en stuur op hun collectieve ambitie en laat het hoe alsjeblieft aan hen over. Meester Daniel zou gezegd kunnen hebben: “Ik heb een uitdaging voor jullie (ambitie). Jullie mogen daar samen mee aan de slag (collectief). Hier zijn de spullen die je nodig hebt (faciliteer). Ik weet zeker dat het jullie gaat lukken (vertrouw). En als jullie mijn hulp kunnen gebruiken, ik ben hier (faciliteer).”

Daniel H. Pink book drive blog Agileminds

En waarom gaan er dan allemaal groepjes kinderen enthousiast aan de slag? Niet omdat meester Daniel het zegt. Maar omdat die kinderen er zin in hebben! Waarom?

Daniel Pink zegt dat mensen worden gedreven door ons verlangen naar: autonomie (ons verlangen om zelf te bepalen wat we doen), meesterschap (ons verlangen om ergens beter in te worden), doel (ons verlangen om iets te doen wat betekenisvol is).

Meester Daniel zou gezegd kunnen hebben: “Ik heb een uitdaging voor jullie.
Deze keer mag zelf uitzoeken hoe je het doet (autonomie). Jullie hebben zoiets al eerder gedaan, maar dit is een stuk moeilijker (meesterschap). Maak een labyrint en zorg ervoor dat de Beebot deze doorkomt (doel).”

Een daar gaan de kinderen! Meester Daniel snapt het: ontdekken is awesome!

Ter afsluiting: twee filmpjes van de beide heren (elk ca. 10 min) die het waard zijn vaker dan eens te kijken:

Mathieu Weggeman over wat dienend leiderschap nu concreet betekent (9 min).

‘Drive’ van Daniel Pink visueel geanimeerd (11 min):

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.