Story points aanpassen voor een nieuwe developer?

André Heijstek, directeur van Valueminds:

‘Op dit moment coach ik een team dat sinds drie sprints aan het schatten is in story points. Op basis van de afgeronde stories hebben we van de laatste sprints een story point liniaal gemaakt, zodat we een goede referentie hebben. We houden nieuwe stories tegen deze liniaal aan: Lijkt het op de andere drietjes? Dan is het ook een drie.

Een tijdje geleden kregen we er een nieuw teamlid bij. Dit was een ervaren ontwikkelaar, maar nieuw in ons team en dus niet bekend met ons business domein en met de opzet van onze code. Het is logisch dat hij er voorlopig wat langer over doet dan anderen om een story af te ronden. Maar hoe gaan we hiermee om met de schattingen? Moet je de stories die hij gaat doen meer punten geven?

NEE! Dat gaan we zeker niet doen. Dat helpt het hele mechanisme om zeep.

Daarnaast kan het ook helemaal niet, we weten namelijk vooraf niet precies wie aan welke story gaat werken. We werken met zoveel mensen als zinvol mogelijk is aan de eerste story en starten dan pas met story 2. Wie wat gaat doen wordt daardoor pas heel kort van te voren duidelijk.

Ook zo zo’n aanpassing aan een nieuwe programmeur het hele idee van story points om zeep helpen. De story points geven aan hoe groot een story is voor het hele team. Het schatten van stories blijft hetzelfde: met de story point liniaal. Als deze story lijkt op de drieën van onze liniaal dan krijgt hij drie punten.

Op het moment dat er een nieuw teamlid bij komt verandert het team, en daarmee ook de velocity. Een nieuw teamlid haalt in de meeste gevallen eerst de velocity omlaag. Hij levert zelf nog niet veel output op en met al z’n vragen houdt hij ook nog eens de ervaren teamleden van het werk. Hopelijk stijgt de velocity later wel, als hij meer zelfstandig z’n taken gaat oppakken. Hiermee is de velocity een eerlijk maat van de output van het team.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.