Story point liniaal

Story point lineaal Andre Heijstek André Heijstek, directeur van Valueminds:

‘Een van de taken in de refinement is het inschatten van user stories. Dat schatten hoort echt bij de refinement. Sommigen beginnen hier pas mee in de planning, maar wat mij betreft is dat te laat. Dit is, omdat wanneer stories al zijn ingeschat, het makkelijker is voor de product owner om gemakkelijk de juste hoeveelheid stories voor een sprint aan te bieden in de planning.

We schatten de stories natuurlijk met planning poker. Ik zal niet herhalen wat daar al allemaal over is geschreven. Om goed te kunnen pokeren heb je een baseline nodig. Als je weet wat een ‘1’ is, dan kan je alle stories daarmee vergelijken en inschatten. Deze is twee keer zo groot, die vijf keer, etc.

Ik vind zelf een baseline met alleen de ‘1’ te mager. Daarom maak ik voor mijn team graag een story point liniaal waarin ik voor diverse getallen uit de pokerset (1, 2, 3, 5, 8, 13, …) een paar voorbeeldstories in opneem.

Schatten wordt nu een stuk gemakkelijker. Je houdt de story naast de liniaal en je vergelijkt: is hij groter dan de stories die we eerder als drie hebben ingeschat, maar kleiner dan de achten? Dan moet dit wel een vijf zijn.

Mijn ervaring is dat als teams hier twee meetings mee hebben gewerkt dat het dan gesneden koek is. Als scrum master zorg ik er altijd voor dat ik een paar kopieen van de liniaal bij me heb als we de backlog refinement doen. Wanneer de discussie over de story is afgerond stel ik de vraag: “Kunnen we al pokeren?”. Als dit het geval is, pakt iedereen zijn kaarten, vergelijkt nog even met de liniaal, legt de kaarten op tafel en het pokeren kan beginnen.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.