Hoe user stories snel inschatten?

André Heijstek, directeur van Valueminds:

‘Planning poker is een bekende techniek om de grootte van User Stories in te schatten. En het is een goede techniek. Maar als ik veel (30-100) stories snel moet inschatten, dan duurt pokeren me te lang.

Maar wanneer is het nuttig om een grote groep stories in te schatten? Je kan dit doen wanneer de Product Owner wil weten hoe lang het ongeveer gaat duren om een bepaald deel van zijn backlog te bouwen. Ook agile projecten moeten ten slotte de verwachtingen van stakeholders managen.

Mijn techniek voor het snel inschatten van user stories is als volgt. Ik print alle user stories uit op klein formaat (A5 of A6) en ik leg ze in een stapel op tafel. Vervolgens vraag ik aan het development team om deze stapels in drie kleinere stapels te verdelen: Klein, Midden en Groot. Ik zorg dat de Product Owner hierbij aanwezig is, zodat hij snel uit kan leggen wat de bedoeling is van de stories. Mijn ervaring is dat dit ongeveer een uur kost voor 70-100 stories.

Als het team dit heeft gedaan, vraag ik het development team om hetzelfde nog een keer te doen. Er ontstaan dan 9  stapeltjes, van Klein-Klein tot Groot-Groot. De tweede ronde kost veel minder tijd, vaak is een half uur voldoende. Alle 9 stapeltjes bevatten user stories die ongeveer even groot zijn, en krijgen dus allemaal dezelfde grootte (in uren of in story points, net wat h et team gewend is).

Heeft het team nog geen schattingsmethode gekozen? Dan is dit een goed moment om daarmee te starten! De stapel Klein-Klein krijgt 1 story point en dient als referentie voor de andere stapels. De stapel Midden-Klein wordt vergeleken met Klein-Klein. Zijn ze 2 keer zo groot? 3 keer? Elk stapeltje krijgt op deze manier heel snel een waarde in story points.

Heeft het team al wel een schattingsmethode gekozen? Dan kunnen bestaande stories als referentie gebruikt worden.

In de praktijk heb ik vaak gezien dat de stories vanaf Midden-Midden te groot zijn om echt mee te werken. Het zijn geen stories meer maar epics. In dat geval moet er later nog gesplitst worden in kleinere stories. Al met al ben je ongeveer 2 uur kwijt om een hele backlog in te schatten.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.