Hoe kan ik veel User Stories snel inschatten?

André Heijstek, directeur van Valueminds

‘Een bekende techniek om de grootte van een User Story in te schatten is natuurlijk planning poker. En dit is een goede techniek. Maar pokeren duurt me te lang als ik veel (30-100) stories moet inschatten.

Maar wanneer is het nuttig om een grote groep stories in te schatten? Bijvoorbeeld wanneer de Product Owner wil weten hoe lang het ongeveer gaat duren om een bepaald deel van zijn backlog te bouwen. Zelfs agile projecten moeten uiteindelijk de verwachtingen van stakeholders managen.

Ik gebruik hiervoor de volgende techniek: ik print alle user stories uit op een klein formaat (A5 of A6) en ik leg ze in een stapel op tafel. Daarna vraag ik aan de ontwikkelaars of zij deze stapels in drie stapels kunnen verdelen: Klein, Midden en Groot. Belangrijk hiervoor is dat de Product Owner aanwezig is om snel uit te leggen wat de bedoeling is van de stories. In mijn ervaring duurt dit alles ongeveer een uur voor 70 – 100 stories.

Wanneer dit klaar is, vraag ik het development team om hetzelfde nog eens te doen. Er ontstaan dan 9 stapeltjes: van Klein-Klein tot Groot-Groot. Deze tweede ronde kost een stuk minder tijd, vaak niet langer dan een half uur. De negen stapels bevatten user stories die ongeveer even groot zijn. Deze worden geschat in story points of in uren, net waar het team aan gewend is.

Heeft je team nog geen schattingsmethode? Dan is dit een prima moment om te starten! De stapel Klein-Klein krijgt 1 story point en dient als referentie voor de andere stapels. Daarna komt de stapel Midden-Klein, die wordt vergeleken met de stapel Klein-Klein. Zijn ze twee keer zo groot? Of vijf keer? Op deze manier krijgt elk stapeltje een waarde in story points.

Je kan bestaande stories als referentie gebruiken om nieuwe stories in te schatten. De stories vanaf Midden-Midden zijn in de meeste gevallen te groot om echt mee te werken. Dan worden het epics in plaats van stories. Deze moeten later nog gesplitst worden in kleinere stories. Het kost in totaal ongeveer 2 uur werk om een hele backlog in te schatten.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.